Het begin

Rond z´n 12e jaar begon Ron met het schrijven van liedjes. In zijn ouderlijk huis stonden eerder een piano en later een orgel. Als kind had Ron ook een accordeon en een drumstel en ontdekte hij ook al snel de gitaar, waarmee hij zijn eerste liedjes schreef.
De allereerste formatie waarmee Ron zijn eigen werk ten gehore bracht was Production. Deze groep ontstond in 1978 en Ron was toen 15.

Production

Ron stond voor het eerst op de planken met zijn band Production.
Met songs als No Man´s Land en 
You´re Too Pretty werd met redelijk succes meegedaan aan diverse talentenjachten. De repetities waren in Medemblik, Ron´s woonplaats destijds.
Production bestond naast Ron (zang, gitaar, rechts op de foto) uit (v.l.n.r.) Leo Hoek (drums), Bart Bot (bas) en Alfons Klabbers (gitaar).

The Numbers

Een jaar later ontstond de formatie The Numbers, waarmee Ron (rechts op de foto) voornamelijk als zanger/ bassist, maar ook als zanger/gitarist op de planken stond. Verder op de foto v.l.n.r.: zanger Simon de Boer, zanger/gitarist Peter Wories en drummer Leo Hoek. Ook de andere bandleden schreven liedjes. 

 

Vanity Fair

Ten tijde van The Numbers was Ron tevens drummer in een andere band: Vanity Fair.  Er werden voornamelijk covers gespeeld maar ook eigen werk. Vanity Fair bestond verder uit zanger/gitarist Peter Commandeur en bassist Peter Vreijsen, Ron´s broer.
Zo nu en dan werden er optredens gedaan door Vanity Fair. 

 

1e prijs

Met The Numbers had Ron jarenlang vele tientallen optredens en er werd voornamelijk eigen werk gespeeld, afgewisseld met een paar covers.
In 1980 werd op een songfestival de 1e prijs in de wacht gesleept; een volledige opnamedag in studio Radavique in Andijk.

Voor het eerst in de studio

En zodoende stond Ron met The Numbers voor het eerst in de studio.
Er werden 3 eigen nummers opgenomen en de produktie was in handen van Martin Middelkoop. 
Van de professionele demo die hieruit voortvloeide werd een single gemaakt.

Een single

De single van The Numbers (1980), Funky Lady (tekst en muziek: Ron) met op de B-kant het nummer Another (tekst: Sieger Steeman, muziek: Ron).
In totaal stonden er zo´n 35 eigen nummers op het repertoire. 
De formatie The Numbers heeft bestaan van 1979 t/m 1982.

Musical en prijs

Na The Numbers deed Ron in 1983 mee aan een talentenjacht in Venhuizen (Elckerlyc) waar hij de 2e prijs in ontvangst mocht nemen.
(1e werd de formatie Barrelhouse.)
Dat jaar deed hij tevens mee aan de musical ´Vrouwen Aan De Macht´
(Ron rechts op de foto boven).

KICK
Coverband                     ´82-´84
V.l.n.r.: drummer Ad De Haan, zanger/bassist Ron, zanger Geert Jan Matto, gitarist Bert Wolters en toetsenist Theo Haakman

RAZOR BLADE
Coverband                 ´84-´85

V.l.n.r.: gitarist Peter Hollenberg, drummer Harry Reus, zanger Remi Beukers, bassist Ron en toetsenist Ruud Kersten

De tachtiger jaren

In de tachtiger jaren speelde Ron in diverse coverbands, te weten Kick, Razor Blade en Macintosh. Bij de allround formatie Macintosh was hij zanger/gitarist (´86-´90). Op de foto boven v.l.n.r.: bassist Wil Tolhuis, Ron, drummer/zanger Nico Veeken en toetsenist Anton Koomen. 
Ook trad Ron daarnaast regelmatig solo op met zijn eigen werk. 

Wear A Tie

Eind jaren tachtig richtte hij samen met liedjesschrijver/zanger/gitarist/
toetsenist Piet Ootes de eigen werk-formatie Wear A Tie op. Met deze groep werd louter eigen werk gespeeld. Hierboven de 1e samenstelling: v.l.n.r.: zangeres Brigit Hoogland, zanger/gitarist/toetsenist Piet Ootes, zanger/gitarist Ron, bassist Erik van Mourik, drummer Robèr van Westen, toetsenist Ron van Westen en zangeres Helma Verdonschot. Er waren regelmatig optredens met wisselend succes. 


Wear A Tie eind jaren ´80

De eerste samenstelling van1987 tot 1990. Hierna ontmoette Ron liedjesschrijver/drummer Joel Meit waarmee hij samen nummers ging schrijven. De bezetting van Wear A Tie zou, op Ron na, compleet veranderen.Wear A Tie begin jaren ´90

Ten tijde van deze bezettingswisseling waren er in diverse studio´s (o.a. die van Gerard Joling) demo´s gemaakt.  O.a. met de helaas veel te vroeg overleden zangeres Ria Brieffies van de Dolly Dots, bij het nummer Brazil.


V.l.n.r.:

Dick van Berkum, toetsen
Joel Meit, drums
Astrid Vreden, zang
Ron, gitaar en zang
Patrick Lens, bas


Een platencontract

In 1990 kreeg Wear A Tie een platencontract bij Red Bullet, de platenmaatschappij van Willem van Kooten (Joost den Draaijer). Zie foto boven. Er werd een single uitgebracht. Deze werd opgenomen in de Bullet Sound Studios in Nederhorst Den Berg en geproduceerd door Han Nuyten.


De single

De single had een dubbele A-kant; Brazil en Love Unwanted. Beide nummers schreef Ron samen met Joel Meit, evenals al het overige repertoire.

Even later kwam percussioniste 

Harriët Kroon bij de formatie (2e van links). Wear A Tie speelde louter eigen nummers. De groep heeft vele tientallen optredens gedaan en hield in het najaar van 1991 op te bestaan.